advertisement

Tuesday, 29 September 2009

Paprik Ayam


Semalam teringin sgt nk buka pose ngan lontong goreng kak fida. raya aritue xpuas makan.b4 p keje tgk ada lg 2bgks nasi impit dlm peti ais.blk keje terus je beli bhn2 nk buat lontong grg.da terliur2 anak tekak nie.tp bila nk masak je terus terbantut tgk nasi impit xde.wan ckp da basi so dia buang la.sob...sob.....kempunan aku nk makan lontong grg. waktu bebuka da nk dekat da. terus terbayang keenakan paprik mak yong. mmg sedap....simple xsampai 30 min da siap.berselera mkn siap bertmbh nasi tue.TQ yong...hihihi.pasnie leh buat lg.

Bahan2:
  • ½ ekor ayam - dipotong kecil2 (ina tmbh udang ckit)
  • 4 ulas bwg merah - ditumbuk
  • 2 ulas bwg putih - ditumbuk
  • 1 labu bwg besar - dimayang
  • 2 btg serai - dititik( ina tak letak sbb xde)
  • 2 biji buah tomato - dipotong 4
  • 5 biji cili padi - ditumbuk
  • bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
  • sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
  • bahan2 perasa
Cara - Cara :
  1. Panaskan kuali. gorengkan ayam (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing).
  2. Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
  4. Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. semasa menghidang, perahkan limau kasturi.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin