
BISKUT PANDAN KELAPA
175 gms butter
75 gms minyak sapi
120gms gula halus
1 biji kuning telur
75gms tepung jagung
250 gms tepung naik sendiri
1 ½ s/k pandan paste
1 s/k esen coconut pandan
Sedikit pewarna hijau (optional)
Hiasan : telur putih, kelapa parut & badam/kuaci – dibakar dulu (ina xde kuaci just tabur serbuk kelapa je)
CARA:
1.Pukul butter, minyak sapi & gula hingga sebati ( x perlu lama2 sampai kembang, cukup sekadar sebati)
2.Buh kuning telur, kacau rata.
3.Masukkan esen panda coconut & pandan paste & pewarna hijau (kalau nak kaler lebih cantik)
4.Masukkan tepung jagung & naik sendiri, uli sampai jd doh..kalau rasa lembut sgt, tambah skit tepung jagung.
5.Panaskan oven 170C (fan oven 150C ), terap adunan dgn bentuk yg disukai, sapukan putih telur atasnya, tabur kelapa parut & hias dgn badam or kuaci. Buat sampai habis ..bakar dlm oven dlm 25min sampai keperangan ...sejukkan dulu br simpan dlm balang.
NOTE:
- 1 adunan ni mmg x dpt byk sgt biskut bergantung pada saiz acuan...anggaran dlm 85 bijik jek.
- disyorkan guna butter supaya biskut lebih wangi n sedap drp mentega.
- seeloknya gunakan tepung naik sendiri berbanding tepung gandum utk dptkan texture biskut yg lebih rapuh, ringan & gebu (pengalaman mak yung yg dah godek biskut bertahun2...mmg kureng skit guna tepung gandum)
salam ina....
ReplyDeletewallaa cun beb sekut tu posing!
akaknyer sekut pandan ni dah tinggal suku balang...sedihnyaa raya pun lom lagik kang sat gi ada yg mkn serdak2 jek!
macih laa sudi gak try resepi sekut yg hantam keromo tuu harapnya kinelaa ngan anak tekak ye...
selamat hari raya..maaf zahir batin dr akak yg jauh nun di sini :D
loo...cepat yer abis.ina awal2 da sorok.siap seletip lg takut ada yg curik makan hihihi.....mmg sedap kak sekut nie.kena ngan tekak nie.bau pandan tue mmg xleh tahan muahahah.....
ReplyDelete