kali nie kena ngaku laa yg tuan hamba nie xde laa reti sgt msk.nk buat kuah kcg nie pn kena tgk buku resepi.mcm2 petua org kasi nk bg kuah kcg jd sedap.tp ina lebih tertarik ngan resepi kak hanieliza.simple,mudah dan yg penting mmg sedap. mcm mak buat. kiranya pasni ina akan guna resepi nie utk buat kuah kcg.kesedapannya sampai sekrg masih terasa.xpuas makan sbb ina buat ckit je masa raya tue.
KUAH KACANG
Bahan:
1/2 kg kacang tanah..goreng ..buang kulit..tumbuk kasar/pecah2
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan minyak
garam secukup rasa
bahan mesin
5 sudu besar cili mesin
4 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 biji buah keras
Cara:
1. Tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan garing.
2. Bila dah naik minyak masukkan air asam jawa dan kacang. Tambahkan sedikit air jika pekat sangat.
3. Masukkan gula dan garam secukupnya. Masakkan dengan api perlahan sehingga naik minyak.
4. Hidangkan dengan nasi impit.
Salam eiyna.
ReplyDeleteK.azie punya resepi lagi simple..hehehe. Resepi yg selalu arwah bonda tercinta buat, dan kebanyakan org Trg buat....cuma tumis bawang putih dan bawang merah. bila dah agak keemasan tu, masukkan lada mesin...dah garing tambah air asam jawa, kacang tanah dan air....masaklah samapai agak pekat. Kalau cair sgt x sedapkan dan kalau pekat sgtpun x sedap...satu lagi rahsia org Trg..guna gula melaka...biar ada manis2 sikit kuah tu..nanti dah sah jadi org kerteh tahulah resepi ni
Salam Eiyna... bestnye kuah kacang..kalau mkn mcm tu je pon sedap... laagi cepat habis.hehe
ReplyDeletekak azie:
ReplyDeleteYe ker kak.nanti letak resepi.lain kali nk buat ikut resepi akak pulak.ina dulu xgemor kuah kcg tp bila da beso jd suka pulak hihi...
mmg kak, pekat sgt pn xleh, cair sgt pn xleh...jrg buat kuah kcg nie.my mum niaga.jd bila ada lebihan kcg yg xabis jual br buat.nk buang membazir.nk simpan takut rosak pulak
mmg best...erm.....yummy.org pantang xleh mkn.kena tgk je.hahaha.....jgn marah no.nanti kena jual
ReplyDelete