advertisement

Wednesday 9 September 2009

Kuih Sagu


Sekali lagi resepi kak rinchan jd pilihan.da lama sebenaryer nak mkn kueh sagu nie.tgk dapur Ijan ada, kat dapur Jiya ada...da buat lama da.masa blk kg aritue.xde masa je nk posting.nk beli leceh.malas nk drive p bazar.kat umah ada stok sagu. aper lagi kita jalan projek.pestime buat agak kekok.tak tau nk masak braper lama last2 terlembik pulak sbb terlebih air.ina buat xbrape malas sbb my mum ada kencing manis.jd mmg saje kurangkan gula.kita suka kuih nie sbb ada rasa lemak2, masim, dan manis.tp pengalaman pertama kali buat kuih sagu nie mmg tension.susah betul nk memotong yer.saper2 yg ada petua leh tlg ajarkan yek....buat kak rin thaks 4 dis resepi.mmg sedap.slalu kuih manis mmg xlaku umah ni tp kali nie licin....hik3

KUIH SAGU
Bahan-bahan :
1 cawan biji sagu, disiram air dan toskan
4 - 5 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1/4 cawan Cordial Rose Syrup F&N (Brand lain pun ok )
Kelapa muda parut secukupnya

Cara-cara:
1. Masak air bersama sirap rose dan gula hingga larut.
2. Masukkan biji sagu dan kacau sehingga biji sagu kembang.
3. Tuangdalam loyang dan sejukkan sebelum dipotong.
4. Hidangkan dengan kelapa muda parut.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin