advertisement

Wednesday 9 September 2009

Sambal Udang Malbari


Jauh merantau menu kali nie.dr umah kak ummi ke umah kak anawahid.pastu ke umah sy pastu umah saper laa pulak....mmg fening2 kepala la saper yg mkn.Nama ckit puyer gah, sambal udang malbari gitu.first tumis wangi semerbak satu rumah tp da msk bhn rempah tue dia....dlm hati terdetik cam pernah mkn je sambal udang.bau je mcm da familiar.kat mana yek pernah mkn....puas pk ghuper2yer sambal udang ala rempah tue mmg menu wajib kat kedai mamak dpn seberang pjbt sy.patut laa bau dia cam kita pernah mkn.ina suka .... klu p kedai mamak tue mmg slalu ambil lauk nie.tp mamak tue tukaq udang ngan sotong.not bad gak rasa dier.pas ni kurang sorang pelanggan kedai mamak tue sbb kita da tau rahsia/resepi masakan dia.xyah tapau lg.msk sendr lg sedap, kualiti, bersih.thanks kak ummi, kak ana wahid..bg peminat makanan mamak leh la try.mmg sedap.sy buat ckit je.sorang je makan.sepering jadi laa utk buka pose semalam.

Bahan:-

1 kg udang - dibuang kulit dan dibelah belakang dan bersihkan
3 sudu teh rempah kari ikan
2 sudu teh biji sawi
2 biji bawang besar - dadu
2 senduk besar cili giling
1 sudu makan tomato puree - saya letak sos tomato
2 biji tomato - belah 4
daun kari
garam secukup rasa
gula secukup rasa
sedikit serbuk kunyit

Cara Memasak:-

1. Gaul udang dengan garam dan sedikit serbuk kunyit. Goreng udang sekejap dan angkat. Ketepikan.
2. Panaskan minyak lain, tumis bawang besar bersama serbuk kari, biji sawi dan daun kari.
3. Masukkan cili giling dan tumis hingga garing. Masukkan tomato puree, garam dan gula.
4. Masak hingga naik minyak dan masukkan udang tadi. Gaul rata dan biarkan pekat sikit.
5. Akhir sekali masukkan tomato, tutup api.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin