advertisement

Wednesday 9 September 2009

Biskut Sarang Semut


nie antara sekut rayer wajib tiap2 thn.semua kaum kerabat sy suka sekut nie.wangi bau tpg kastad, lembut.....tp manis ckit.ina ambil resepi dr my auntie.dia mmg terrer bab2 wat sekut raya.tp skrg auntie sy nie da pencen da buat sekut raya nie sbb cbuk ngan ngan business dan anak2 dia pn xbrape nk sentuh sekut raya.kira sekut raya dia xlaku laa bkn sbb xsedap tp biasa la segah mana sekut nie kuih masim gak yg licin dulu.tp klu Biskut Sarang Semut buat la byk mana mesti licin. kdg2 wan terpaksa sorok sbb takut dok dan dia nk mkn. hik3....nk buat sekut nie pn mudah je. boleh jg guna resepi dr kak hanieliza (ada cr camne nk gunakan penyangat sarang semut)

Bahan

1c marjerin
1c tpg kastad
1 1/2 c tpg gandum
1bj kuning telor
3/4c gula halus
paper cup

hiasan:
chocolate rice


Cara :
  1. Pukul butter dan gula sehingga sebati (xperlu sampai kembang sgt)
  2. Masukkan kening telur da gaul rata.
  3. masukkan tepung dan gaul rata.
  4. parutkan adunan ke dalam mangkuk satu bekas dan sudukan ke dlm paper cup.
  5. tabur chocolate rice sehingga hiasan dan bakar dlm 180'c sampai masak.(15 min)
  6. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin