advertisement

Monday 24 August 2009

Kuih Keria versi bola2

yg nie dessert laa konon yer utk bebuka smlm. nk perabis stok keledek yg da berminggu kat dlm bakul tue.wan da tayer2 nk watpe ngan keledek tu.nie gara2 ijan laa dok tayang kuih keria dia aritue.pastue lalu jap umah kak hana pn ada gak kuih keria.da beli keledek nk buat tue pula bermasalah.berbotol2 telan vitamin M.tue KIV da seminggu kot.smlm tue pn terpaksa buat.disbbkan hati tak brape ikhlas jd terjd laa sesuatu tak dingini.terrebus lama keledek tue.jd bila da terlalu hancur, nk uli pn payah.pas tmbh tepung, tmbh lg dan tmbh lg.akhir yer kuih ku jd keras mcm batu.sori erk...kita tak reti nk buat bntk tayar kete., cincin, gelang erm...apalg yek!!!!buat bulat2 je.pastu cucuk ngan lidi tue pasal malas basuh tangan.senang cucuk ngan pencungkil gigi then masuk mulut, ngap sebijik2...erk...kenyang yer....resepi asal dr syamiMyR.tp just c&p dr blog ijan.halal yek ijan.

Bahan:
  • 500gm ubi keledek putih
  • 1 cawan tepung gandum
  • Sedikit garam
  • 3 sudu besar gula dan sedikit air
Cara2:
  1. Rebus ubi keledek hingga empuk.
  2. Toskan airnya dan bubuh sedikit garam.
  3. Lenyek sampai hancur sementara ubi masih panas.
  4. Rehatlah dulu sementara menunggu ubi betul2 sejuk.
  5. Bila sudah sejuk, masukkan tepung gandum dan uli hingga sebati.
  6. Buatlah bentuk seperti gelang dan goreng.
  7. Setelah siap digoreng, masak gula dgn air dalam kuali lain.
  8. Didihkan gula hingga pekat.
  9. Masukkan kuih tadi dan kacau hingga rata. Bagi semua kuih kena gula.
  10. Kacau hingga gula nampak bertali baru boleh tutup api.
  11. Dah tutup api , kacau lagi hingga gula kering dan kuih dan tidak melekat.
  12. Jom kita makan.

2 comments:

  1. Kite buat ritu pon terkeras cikit.. kak fzi ckp kena letak tepung 1/4 je dr adunan ubi kalo tk blh buat main baling2.hehhee... kite pon baru tau je :) psst, pencungkil gigi tuh baru punye kan? :D

    ReplyDelete
  2. hik3....lawak betol ko nie ijan.1/4 adunan je ker?

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin