advertisement

Monday, 24 August 2009

Sotong Tumis Saleri


menu bebuka smlm br ada masa nk mengupdate.smlm bebuka yg simple2 je.fist pose bebuka kat umah mak cik.so...xberasap la dapur.tue untung yer dok ngan nenek.diorg nk blanja nenek aku mkn, ngan aku2 skali p ngendeng...ye laa tak kan nk dok umah sorang.smlm br laa nk msk.betul kan time puasa nie xyah laa berangan nk berdiet.mmg tak jalan puyer.apa yg ada depan mata abis semua sapu.org tengah lapar makan lgsg tak pusing kiri kanan.aper2 pn meh sini giliran aku pulak nk tayang menu buka pose smlm.masak biasa je.xde glamour2 puyer.erm...masa tgh2 belek majalah saji 2008, konon yer nk cr2 resepi utk biskut raya tp terpandg resepi Sotong Tumis Seleri.resepi dr Pn. Fauziah Hassan dr Gombak.ada saper2 yg kenal???nmpk mcm sedap je...teringat ada 3 ekor sotong yg da kejong dlm freezer terus semangat nk cuba.erm...mmg sedap.masa menumis je da wangi 1 dapur bau sotong, bawang goreng....tak pedas budak2 pn boleh makan, rasa dia ala2 kerabu sotong.bg peminat saleri yg nie antara resepi yg sesuai utk di cuba.nie isi ckit je seleri pasal wan dia nk guna half utk buat sup.rupayer nenek ku tue peminat saleri rupa yee....bagi yg mencuba tgk resepi kat bwh erk......maaf pic kureng ckit.pakai camera h/p jek.

Bahan2:
  • 5 ekor sotong putih (kikis kulitnya dan potong bulat)
  • 1 labu bwg besar (potong dadu)
  • 2 btg seleri (di hiris)
  • 4 bj tomato (potong dadu)
  • 2 tangkai cili merah (belah 2, buang bj dan potong dadu)
  • garam
  • sedikit lada hitam (ditumbuk)
  • Minyak masak secukupnyer.
  • 1s/b hirisan daun sup dan daun bawang
Cara:
  1. Panaskan miyak, tumis bawang hingga wangi, masukkan sotong dan kacau hingga masak.
  2. angkat sotong dan biarkan airnya kering sehingga tinggal sesudu besar
  3. masukkan tomato, diikuti saleri serta cili, kacau lagi.
  4. masukkan semula sotong, lada hitam dan garam.
  5. ketika menghidangkanya, tabur daun bwg dan daup sop.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin