advertisement

Thursday 16 July 2009

Sup ayam simple


Sup ayam nie jg menu lunch utk sabtu lepas.xde masak upload.byk keje nk buat.blk keje pas maghrib kene p kelas ngaji.mmg i'm busy2, k.cuma time cuti je ada masa free utk ke dapur.xlarat nk p makan kat kedai, leh pokai beb...masak pn just yg simple2 je.Sop ayam mmg sedap nk masak pn xambil masa yg lama.boleh dimakan ngan nasi putih atau cicah roti.fuhhh!!!!terangkat wooo....rasayer semua org tau masak sop ayam nie tp arinie terlajak rajin.keje pn xbyk so aper lagi taip laaa selagi terdaya hihihi...selamat mencuba.

Bahan:

8 ketul ayam
2 biji kentang (potong wages)
1paket serbuk rempah sop adabi
2 ulas bwg putih*
3 ulas bwg merah*(hiris halus)
1 inci halia(ketuk)
6c air
4 tangkai daun sop (hiris halus)
3 s/b Bawang goreng

Cara:
  1. Tumis hirisan bawang dan halia hingga kekuningan.
  2. Masukkan serbuk rempah sop yg dibancuh ngan sedikit air.ina x letak bahan rempah yg lain sbb guna yg serbuk nie pn da memadai.dlm yer ada semua skali kombinasi rempah ratus.soo senang.
  3. bila rempah da masak/pecah minyak.masukkan air, ayam, kentang dan garam.
  4. bila kentang da empuk dan bahan perasa da ckup.tutup api dan tabur ngan daun sop dan bawang goreng.siap utk dimakan ngan nasi atau roti.




1 comment:

  1. kalau bubuh tepung jagung lagi boleh bg lg pekat.tryla sedap gak.hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin