advertisement

Monday 13 July 2009

Kari Udang Bonda


Kari udang bonda nie resepi turun temurun dr bodan tercinta.mmg sedap lemak manis rasayer.manis tue original dr udang yg fresh lg.beli kat pekan sari temerloh.mula yer nk beli bb udang galah tp dis week xde pulok.xkisah laa aper2 udang pn boleh gak.buat ckit je utk mkn malam dan lunch smlam.dok 2 beranak je malas nk beria sgt.kentang tue mmg wajib isi sbb tukang msk nie mmg suka makan kentang.kat umah nyoir byk sgt balance kenduri.syg klu xguna takut rosak pula.tue yg timbul idea msk kari klu xjgn harap laa.....nk mudah keje msk je aper sayur dlam kari tue senang.xperlu laa nk msk sayur lagi...

Bahan:
1/2kg udang
1/2 bj kelapa (ambil santan)
1 paket serbuk kari ikan (ina guna yg 50sen je cap babas)
4 urat kcg panjang (potong kecil)
Kentang 2 bj (potong wages)
2 ulas bwg putih*
3 ulas bwg merah*
1 incin halia* (tumbuk/kisar)
2 sudu cili boh
2 tangkai daun kari
1 kuntum bunga lawang
1 btg kulit kayu manis (guna yg pendek je)
garam, gula/aji (ikut citarasa)

Cara:
  1. Tumis bahan kisar,daun kari bunga lawang dan kulit kayu manis sampai naik bau dan kekuningan.then masukkan cili boh dan rempah kari yg dibancuh dgn sedikit air terlebih dahulu.kacau sehingga pecah minyak/rempah betul2 masak, garing.
  2. masukkan santan dan ubi kentang.
  3. apabila ubi kentang da empuk baru mskkan udang dan kacang panjang serta bahan perasa

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin