advertisement

Thursday 16 July 2009

Terong masak sambal ikan bilis


da bape hari dapo xberasap.time keje mmg liat nk ke dapor.skrg pn tgh ligat buat pose sunat sbb Rejab da nk abis.buka pose pn simple je.malas nk msk beria2 sbb makan sensorang je.ehh ehh nie bkn menu buka pose yek...nie menu makan lunch sabtu lepas (11/7/09).ada stok terong bape biji tue.xtau nk masak aper.so buat cam nie.geng dia, sup ayam.mmg marbelous.....rasayer pedas kemanisan.lada kering ina pakai tue jenis pedas.isi dua sudu pn da berasap.tp sedap wooo....ina mmg suka mkn benda2 yg ada rasa pedas2 manis yg xt'lampau.Resepi nie sesuai utk semua org dan bg kwn2 yg xsuka makan terong leh laa try.rManatau kenan ngan tekak.resepi ada kat bwh.oppsss tgh melilau jalan2 cr makan td kat MYR terjumpa pulak resepi yg lebih kurang sm je dr kak dayang.

Bahan:
2bj terong panjang (belah 2 dan potong kecil serong)
secekak ikan bilis (goreng dulu)
2ulas bwg putih*
3ulas bwg merah*(kisar/tumbuk)
2s/b lada kering kisar(leh tmbh klu nk pedas)
sedikit air asam jawa
garam, gula/pak aji (ikut selera)

Cara:
  1. Goreng terong sehingga keperangan.angkat n toskan minyak nya.
  2. guna minyak yg sama,keluarkan sedikit minyak kiranya minyak tue agak byk.tinggalkan anggaran 3s/b je utk menumis. tumis bahan kisar sampai naik bau dan kekuningan.masukkan cili kisar.goreng sampai pecah minyak/lada tue masak.
  3. masukkan air asam jawa, garam, gula/pak aji, terong yg digoreng td dan ikan bilis.kacau rata.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin