begedil nie mmg sedap.ina mmg buat byk n frozenkn.bila2 nk makan senang just celup dlm telor & grg.nk buat pn mudah.pasni nk buat lg xpuas pula makan.tinggal ckit je utk buka pose ptg nanti.Ratah pn best.Resepi ada kat bawah yek...nie xde ciplak2.reka sendiri, k...
Bahan: (anggaran 16 bj)
6 bj Kentang (potong wages, goreng dan leyek lumat)
200g ayam
3 tangkai daun sop (hiris halus)
2 s/b bwg goreng
5 tangkai cili (leh gak gantikan ngan lada sulah)
3 ulas bwg merah*(kisar kasar)
Garam,gula (ikut citarasa)
1 s/b cili kering kisar
2bj telor (pukul dulu)
Cara:
- Rebus dulu ayam sampai mendidih/masak.then tos ngan ayam tersebut.
- campurkan semua bahan dalam 1 bekas kecuali telor.Gaul rata
- apabila da sebati/rata, buat btk bebola (ikut suka hati nk besar mana) dgn cr kepalkan adunan kentang td.pastu tekan/leper ckit bebola tersebut.klu nk btk bulat je pn leh gak.
- msk dlm freezer kejap tujuan yer nk keraskan ckit begedil tue supaya mudahkan dgoreng supaya xmudah pecah coz adunan kentang nie lembut sgt.
- bila nk makan ambil begedil celup dalam telor dan gorang dalam minyak penuh dan sederhana panas.
- leh dimakan bersama ngan soto atau nasi putih.ratah pn sedap juga....
No comments:
Post a Comment