advertisement

Monday 19 April 2010

Nasi Lemak Pandan


Salam semua.....da lama tak up date.t'lalu byk persenol matter tue blom cmpr hal2 keje lg.last year busy behenti keje dpt keje tmpt lain.now kat tmpt br lagi terok.busy tahap cipan.opppst.....cantek benor bahasa.ok la malas nk celoteh pnjg2.ni kira kali ke 2 wat ns lemak kale hijau.kali ni wat 100% gn air daun pandan.wangi semerbak 1 dapur.ina wat dgn sambal sotong sbb nk abiskn stok stg yg keras kejung lam freezer tue.resepi ni ambil dr dapor kak hana.

Bahan-bahan
  • Beras
  • Air pandan secukupnyer (blend daun pandan dan tapis)
  • Santan pekat
  • Garam
  • Halba - (ina tak isi pn)
  • Halia
  • Daun Pandan - simpul
  • Pandan emulco@pewarna ijo + sedikit air (utk renjis) - (ina takbuat pn)
Cara-cara
  • Basuh beras bersih. Campurkan santan pekat dan juga air pandan mengikut sukatan beras.
  • Masukkan skali garam, halba, halia dan juga daun pandan. Jika kaler ijo kurang menarik, bleh tmbh ngan sedikit pandan emulco@pewarna ijo yer!
  • Masukkan rice cooker dan masak hingga beberapa minit nk tanak.
  • Lagi beberapa minit nk tanak tuh, ambil sedikit pandan emulco@pewarna ijau. Campurkan dengan sedikit air (kaler ijo yg ni bior lg pekat dr warna nasik td yer) dan renjis2kan ke atas nasik. jgn gaul dulu. tutup smula periuk dan tanak hingga masak.
  • Dah masak baru gaulkan. so nmpk la nasi lemak anda warna ijo yg cantik! heeeee... Slamat mencube!! :)


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin