advertisement

Thursday 3 September 2009

Popia Sardin


nie satu lg menu yg belum sempat nk di posting kat sini.buat blk kg aritue.klu buat popia sardin hari2 pn xpe. 1 family suka, xjemu makan.Buat byk2 pastu frozen.tp klu nk frozen xleh guna taugeh takut cepat basi.nama je sardin tp ina lebihkan sayur just pakai sardin tin kecik je.buat 50 bj.tue pn tak cukup.adk suruh buat lg tp kita malas nk layan.penat woo klu dia rajin nk mengulung xper gak.nie tak tolong tengok je...shih!!!!!erm....layan je laa yek menu nie.maaf gmbr dok lawo...gelap.nie semua camera tue laa puyer pasal.dok dan nk posing cantik2 terus hen.xkisah laa nmpk xlawo tp yg rasayer mmg marbelous...sedap sgt.umah nie klu buat kuih masin semua jalan..........

Bahan:

1 tin sardin markeral kecil
2 btg lobak (hiris halus memanjang)
1 mgkuk taugeh
1 labu bwg besar (potong dadu)
3 tngki daun sop (hiris halus)
3 s/b cili kisar
2 ulas bwg putih (tumbuk lumat)
3 ulas bwg merah (tumbuk lumat)
1 paket kulit popia segera (50pcs)
3s/b tpg gandum
sedikit air
garam, gula/aji
Asam gelugor


Cara:
  1. panaskan minyak.tumis bwg yg ditumbuk/kisar td sehingga naik bau.masukkan cili kisar, 1 keping asam gelugor.biarkan cili kering tue masak @ pecah minyak
  2. masukkan sardin.hancurkan sardin tue dgn sudip.masak sehingga agak kering buang asam keping, pastu masukkan lobak, garam, gula/aji ,bwg besar yg didadu serta daun sop.
  3. Tutup api. masukkan taugeh.kacau rata.
  4. campurkan tpg dgn sedikit utk dijdkan gam.leh gak guna putih telor.
  5. ambil sekeping kulit popia, isi inti sardin dan sayuran td dan gulungkan.gunakan bancuhan tpg td utk dijdkan gam.buat sehingga abis

2 comments:

  1. Alahai...bestnye.Tingin nk buat tp sibuk dgn ank2 memanjang.Klu z kt dapur...Adieb sibuk skali la..blh try resipi tu.rasa pun blom pnh

    ReplyDelete
  2. try laa kak.mmg sedap....kot2 kena ngan tekak akak.

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin