advertisement

Thursday 3 September 2009

Agar - agar pandan


nie satu dessert yg mmg best.semua org reti buat, simple, mudah dan sedap. rasa lemak2 manis dan bau wangi daun pandan semerbak satu rumah.da laa xbersahur mkn kruk2 perut menahan.xsabar nk makan. kejap2 tgk jam.nk kata bdk lg da tua bangka.ina 1 family mmg suka mkn agar2 pandan nie.teruma my mum.tp masa ambil pic da bebuka pn.tue tgk masing dok cekau satu satu kita aper lg cepat2 ambil camera.xisi pewarna pn.100% asli daun pandan.tue warna dia agak pudar.camera pn satu hal.da nk rosak kot, kena on off br laa leh nk gmbr tue.huhu...sabo je laa.

Bahan:
  • 25 gram agar2 (1 pkt)
  • 1 mug gula pasir (secukup rasa/kurangkan klu xnk manis)
  • 10 helai daun pandan
  • 1 biji telur ayam
  • 3 cawan santan pekat
  • Sedikit pewarna hijau + perisa pandan
Cara:
  1. Basuh agar2 dan masukkan kedlm periuk yg diletak 6 cwn mug air. (saya guna agar2 biasa bukan yg serbuk..)
  2. tunggu sehingga agar2 tadi hancur baru masukkan gula pasir, & daun pandan. (manis ikut citerasa msg2)
  3. Masukkan santan & campurkan telur dan pukul hingga sebati.(klu nak lemak lagi leh tambah santan)
  4. Apabila agar2 yg dlm periuk tadi betul2 dah hancur, baru masukkan campuran santan dan telur tadi.
  5. Biarkan smua bahan menggelegak, kacau dan tutup api.
  6. Masukkan adunan tadi ke dlm bekas / loyang...
  7. Masukkan dlm petisejuk & biarkan sejuk,sedap di makan apabila sejuk.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin