advertisement

Monday 14 September 2009

Biskut Pandan Kelapa

Akhirnya dpt jg ku posting sekut rayer lagi.dgn muka sardin yer aku dok ngendeng kat member sepjbt pnjm camera dia jap semata2 nk ambil pic sekut rayer aku.kekeke....malu gak tp nk buat mcm mane camera yg aku slalu guna da kong.males tol yg p tukaq sbb masih lg under warranty.mmg puas hati clear giler gmbr cm xleh posing beria sgt byk keje n bateri pn da weak.mula2 tgk sekut nie ms p jln2 merantau ke cardiff.tgk kak shima buat tayang sekut nie da mula rasa gatal tangan nk buat.mmg sedap.ms bakar pn da wangi 1 umah bau perisa pandan.nk buat pn tak susah. rasa dia pn sedap kena ngan piawaian tekak aku.resepi ada kat bwh yek.

BISKUT PANDAN KELAPA

175 gms butter
75 gms minyak sapi
120gms gula halus
1 biji kuning telur
75gms tepung jagung
250 gms tepung naik sendiri
1 ½ s/k pandan paste
1 s/k esen coconut pandan
Sedikit pewarna hijau (optional)
Hiasan : telur putih, kelapa parut & badam/kuaci – dibakar dulu (ina xde kuaci just tabur serbuk kelapa je)

CARA:

1.Pukul butter, minyak sapi & gula hingga sebati ( x perlu lama2 sampai kembang, cukup sekadar sebati)
2.Buh kuning telur, kacau rata.
3.Masukkan esen panda coconut & pandan paste & pewarna hijau (kalau nak kaler lebih cantik)
4.Masukkan tepung jagung & naik sendiri, uli sampai jd doh..kalau rasa lembut sgt, tambah skit tepung jagung.
5.Panaskan oven 170C (fan oven 150C ), terap adunan dgn bentuk yg disukai, sapukan putih telur atasnya, tabur kelapa parut & hias dgn badam or kuaci. Buat sampai habis ..bakar dlm oven dlm 25min sampai keperangan ...sejukkan dulu br simpan dlm balang.

NOTE:
  • 1 adunan ni mmg x dpt byk sgt biskut bergantung pada saiz acuan...anggaran dlm 85 bijik jek.
  • disyorkan guna butter supaya biskut lebih wangi n sedap drp mentega.
  • seeloknya gunakan tepung naik sendiri berbanding tepung gandum utk dptkan texture biskut yg lebih rapuh, ringan & gebu (pengalaman mak yung yg dah godek biskut bertahun2...mmg kureng skit guna tepung gandum)

2 comments:

  1. salam ina....
    wallaa cun beb sekut tu posing!
    akaknyer sekut pandan ni dah tinggal suku balang...sedihnyaa raya pun lom lagik kang sat gi ada yg mkn serdak2 jek!
    macih laa sudi gak try resepi sekut yg hantam keromo tuu harapnya kinelaa ngan anak tekak ye...
    selamat hari raya..maaf zahir batin dr akak yg jauh nun di sini :D

    ReplyDelete
  2. loo...cepat yer abis.ina awal2 da sorok.siap seletip lg takut ada yg curik makan hihihi.....mmg sedap kak sekut nie.kena ngan tekak nie.bau pandan tue mmg xleh tahan muahahah.....

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin