advertisement

Monday, 14 September 2009

Chop Chips Cookies

Bila tiba musim perayaan sekut chop chips mmg femes.gi mana2 umah kakak semua tayang sekut chop chips. memandangkan resepi chop chips yg slalu buat tue da hilang.tak tau kot cik kus da mamam..pasai kita letak merata je.nk guna mula la tercari2. nk tak nk kena p search gak kat tenet.mcm2 jenis chop chips leh jumpa.tp masa singgah kak shima cardiff tertarik ngan chop chips cookies yg kak shima buat.maklumlaa tuan rumah mmg jenis kreatif.semua makanan yg dihidangkan semua nmpk sedap.kelainan resepi nie sbb ada buble rice.bila di makan bunyi kruk...kruk...rangup tak terkata.xde telor.mmg sedap.masa buat nie ina cuti so dpt laa merasa time tgh panas lagi.mmg sedap, rangup...ms mkn terpaksa tgk kiri kanan pasai bunyi kruk2....ragup sekut nie.nanti kantoi pulak xpose.thanks kak shima.kita suka resepi nie.da byk sgt.

CHOC CHIP COOKIES
resepi: shima (cookies trademark i turun-temurun)
(cookies version ni pulak rangup di luar & di dlm..ringan sbb 1/2 adunan tepung & 1/2 lg krispies)

350gm butter
1 cwn gula
2 s/b serbuk koko
2 1/2 cwn bubble rice/rice krispies
1 1/2 cwn choc chip
1 cwn mixed nuts - dibakar dulu hingga keperangan
1 cwn tepung jagung
2 1/4 cwn tepung naik sendiri

CARA:
1. panaskan oven 180 celcius...sementara tu pukul butter & gula hingga kembang
2. masukkan serbuk koko...kacau sebati.
3. bubuh bubble rice, choc chip & nuts..kacau sebati lg
4. masukkan tepung sikit2...uli ngan tgn...
5. jemput2kan & susun atas dulang pembakar...bakar dlm oven selama 20-25min..


NOTE: i wat 1/2 adunan jekk setiap satu...dpt agak byk...x kira laa pulok bape bijik sambil bako sambil mkn.. resepi sama jek ngan Triple Choc Chip kalau dilorekkan choc masakan atas cookies jdlah 'triple choc'

3 comments:

  1. sekut ni akak pun lom wat lagik dia dah siap berbalang2 dah! ikshhh nak ngedeng ngan ina laa camni...akak tgk oven akak mcm dah semput jek! miahahaa

    ReplyDelete
  2. Dah byk wat sekut raya ke Ina? rajin betol dia... kak ijan ape pon tadak lg kat umah.hehe.. psst,nasi ulam dgn nasi kerabu tk sama tp dekat2 serupa..nasi kerabu kelate punye nasi ulam mcm kak ijan mkn tu penang punye.. :)

    ReplyDelete
  3. kak shima : loo ye ker kak.nie la masa yer kene ngedeng2 kat hubby soh beli oven br besau2 ckit.hihihi...oven pn da merajuk sbb tuan dia rajin sgt.dia da surrender da tue, da larat kot nk wat keje....kikiki


    kak ijan: bkn rajin kak tp da terbeli brg2 rajin xrajin kena wat gak laa....nanti membazir.sib akak tgh berpantang klu leh srh akak je buat hihihi

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin