advertisement

Tuesday 8 September 2009

Biskut Arab/Bebola Kristal

3 hari dok melepak kat rumah semperna cuti Nuzul Quran nie la kerja yer.da start projek sekut raye la pulok hehehe. sebelum mulakn projek sempat gak godek dapur kak hanieliza. tgk2 ada sekut arab.huhu pas nie nk mkn biskut arab xyah susah2 tempah ticket ke Arab Saudi. kat Mesia nie pn belambak. sebenaryer suka tgk ghuper sekut nie.clourfull, nk buat pn senang, berkelip2 cam kristal bila da golek ngan gula castor.sbb tue kot ada gak org pggil dia sekut bebola kristal. sy kurang kan kndgan gula sbb xsuka manis. leh gak klik kat sini utk dpt kan resepi.thanks kak liza n syami 4 sharing this resepi


Bahan

250 gm tepung gandum
125 gm gula halus -* (ina guna 80g je)
125 gm minyak sapi
pewarna..merah ..kuning dan hijau

Caranya:

1. Gaulkan semua bahan sehingga sebati.
2. Bahagikan adunan kepada 3 warna dan masukkan warna yg berlainan saperti merah, kuning dan hijau.
3. Bentukkan adunan saperi bebola dan cantumkan 3 warna saperti dalam gambar.
4. Masukkan dalam paper-cup dan bakar dalam 180'C selama 20-25 minit.
5. Bila dah sejuk taburkan gula halus.
6. Simpan dalam balang kedap udara.


2 comments:

  1. lapar tgok sekut mu..sekut semprit xjadi..sedih..jadi tepung semula..pnat buat

    ReplyDelete
  2. da nama 1 geng.dua2 2x5...koi semua sekut yg bertekap semua xjd.bila bakar, kembang & leper.last2 cr resepi yg guna cup buat bulat2 masuk dlm cup senang.ruper buruk pn org xperasan.hehheeh.....

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin