advertisement

Tuesday 8 September 2009

Cornflake Shortbread




slalu tgk kat blog mak lang ada je tayang sekut shortbread.teringin gak nk rasa. byk biskut yg da siap cm yg nie dan sekut tue je yg betul2 success...klu ikutkan cuti2 nie yg rehat, buat taik mata je tp tgk my best frenz julie tue da buat kuih raya.dlm hati da terdetik tak aci nie.mmg dr thn lepas lg mmg da msk list sekut nie.first time buat terus jd.sbb tue blm pose lg da beli loyang cutter.bab plg leceh masa nk pasang cutter.tension betul.buang masa yek gak.maklum la kita nie masih lg amatur.xreti paper.just try utk suka2 je. lg pn kita xpandai nk potong2 ikut manual (guna pisau).resepi cornflake shortbread nie sy kat umah Kak Rinchan yg terrer memasak tue. betul kata kak rin guna cornflakes sekut nie jd lebih rangup.

CORNFLAKE SHORTBREAD

Bahan-bahan :
250gm butter
70gm gula caster
250gm tepung gandum
3 sudu besar tepung ubi
1 sudu besar tepung jagung
50gm cornflake, dikisar halus
30gm badam kisar
200gm coklat masakan
1 sudu besar shortening
100gm coklat putih

Cara-cara:

1. Lengser loyang segiempat 10in x 10in dgn sedikit butter.
2. Pukul butter dan gula hingga kembang.
3. Ayak semua tepung dan gaulkan dengan serbuk badam dan cornflake kisar.
4. Campurkan sedikit demi sedikit tepung ke dalam bancuhan butter dan uli hingga
menjadi doh, tidak melekat di tangan. Kalau melekat tambah sedikit tepung.
5. Tekan dalam loyang. Kalau ada loyang cutter, boleh digunakan.
6. Bakar pada suhu 160 darj celc selama 40min. Sejukkan seketika.
7. Cairkan coklat masakan + shortening secara double-boiler dan tuangkan ke atas
shortbread. Lorekkan dengan coklat putih cair. Biarkan sehingga keras dan bolehlah
dipotong. Kalau guna cutter, tekanlah semula cutter tu atas shortbread selepas menuang
coklat cair dan dilorek. Jgn tunggu sampai keras, nanti patah pulak cutter tuu....

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin