advertisement

Thursday, 27 August 2009

sup Ikan "Power" Mat Gebu


Sekali lagi dok menerai resepi pak cik mat glomour nie.w/pn percubaan pertama dulu (kek pisang lembab) gagal tp i masih serik lg.da lama teringin nk makan sop ikan merah.aritue beli seketul tp sbb yg nk makan cm 2 org je jd terpaksa laa kerat ikan tue jd 4 bhg.guna 3 bhg je.puyer laa xcited. mula2 nk buat sop ikan yg simple2 je.tp smlm seblm blk keje sempat lg dok menyelak resepi sop kat MyR.tertgk la resepi Mat Gebu nie.Agak unit sbb byk sgt bhn dan rempah yg digunakan selain drpd penyediaan yg lain dr yg lain.hah....aper lagi print n blk umah terus je siapkan bhn2 yer. masa menumis wangi 1 dapur tp bila nk makan je terus rs nk termuntah.ikan tue da xelok rupernya. masa keluar dr freezer nmpk cam elok je.xberbau.masa mkn tang isi ok, cm kurang manis tp bila smpi tang kulit n tulang ikan tue sebj mcm mkn bangkai.uwekkk.......wan pn xmau mkn.syg bau, rupa da ok.tp ikan tue yg problem.abis cacat sop aku.eceli da seminggu ikan tue dok dlm peti.peti tue pn da padat jd mgkn sbb tue kot ikan jd rosak pasal lmbt beku.tension betoil!!!!!pasni cr ikan lain pastue try lagi yek cik mat.pssst......u all jgn kasi tau en. mat tau.nie da kali 2, ina da rosak'n resepi dia.hik hik....satgi dia blaklist pulak nama aku.memalukan tuan puyer resepi.paper pn tq mat i simpan recipes u.next cuba lg.tp dgn ikan yg fress pulak.


Bahan2:
  • 1 ekor ikan Jenahak/tebal pipi atau ikan merah
  • 1 batang serai, dititik
  • 1 helai daun pandan, disimpul
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 3 biji bawang merah kecil, dihiris halus
  • 2 ulas bawang putih, dihiris halus
  • Daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebagai hiasan
  • BAHAN2 REMPAH:-
  • 6 biji bawang merah kecil*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 inci halia dan 1 inci kunyit hidup*
  • 1 camca teh lada hitam*
  • 1 keping hirisan nipis lengkuas*(*dikisar halus)
  • 2 camca besar rempah sup "Adabi"
  • 1 1/2 camca besar rempah kurma "Adabi"
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara:
  1. Ikan dibersihkan, di potong ikut suka dan perap dgn limau dan garam utk 10 minit. Bilas kembali dan toskan.
  2. Satukan bhn2 kisar dgn rempah sup dan rempah kurma. Gaul rata. Panaskan minyak dalam periuk (kurang lebih 3 camca besar), tumis, bawang merah/putih yg dihiris, serai, kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan daun pandan hingga wangi. Masukkan rempah tadi dan tumis hingga pecah minyak. Gunakan api perlahan.
  3. Masukkan air secukupnya (kurang lebih 1 liter). Biarkan mendidih. Masukkan ikan dan masak dgn api sederhana hingga ikan masak (kurang lebih 15 minit). Perasakan dgn garam dan sedikit gula.
  4. Sebelum makan taburkan hirisan daun bawang/daun sup dan bawang goreng. (Maaf dalam gambo bekalan daun sup/bawang dan bawang goreng mat kehabisan)...


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin