advertisement

Friday, 7 August 2009

Petola Masak Tumis Air


Nie menu lunch weekend lepas.lama sgt terperap xde masa nk mengen3....sesuai utk org berdiet msk tak pakai minyak pn just lebor semua bhn lam periuk.rebus cam bese.ina klu petola mmg suka masak camne.cepat, mudah, dan yg ptng sedap...leh hirup gitu je sayurnya.plg suka tang suhon tue...syrup!!!!cam makan bihun sop...ratah pn sodap!!!bau pn wangi semerbak sbb letak daun kunyit.Bg yg berminat leh laa cuba.resepi ada kat bawah:

Bahan :

  • 2 btg Petola (ina pakai saiz yg sdg je)
  • 35g suhon*
  • 35g pucuk* (direndam dulu dlm 10 minit)
  • Beberapa ekor ikan bilis
  • 7 bj cili api
  • 2 ulas bawang merah*
  • 1 ulas bawang putih*(dihiris halus/mayang)
  • 2 helai daun kunyit (siat2)
  • garam,ajinomoto
  • 3 1/2c air
Cara - cara:

masukkan semua bahan dalam 1 periuk kecuali garam dan aji.biarkan sehingga mendidih br letak bahan perasa seperti garam dan ajinomoto.masak sehingga petola itu, pucuk lembut dan masak.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin