advertisement

Thursday, 6 August 2009

Kerisi goreng masak sos


Menu lunch tak ingat bila...puas dok pk nk wat pe balance sos tomato yg belambak tue kenduri aritue.pening kepala aku sbb mmg jenis worang yg xsuka makan/bau sos tomato. sib baik masa jalan2 cr makan kat myr tue terjumpa laa resepi nie , ina tukar guna ikan kerisi goreng.sib baik kena ngan tekak nie.sedap banget!!!!try laa klu tak caye.nk minta sori er...da licin pn. maybe sbb xpedas bdk2 nie dtg umah wan dia terus tibai kasi licin( fuh!!! dalam hati mak yer xmasak ker, kih3 jgn marah).sib baik pinggan tue dia xleh makan wakakaka...aku tgk je.dalam hati kus semangat sib den makan dulu klu tak xmerasa laa jwb yer!!! resepi nie den kutip dr zhiela.


Bahan2 :
  • 1 ekor ikan bawal(sederhana besar)- ina guna 2 ekor ikan kerisi besar kerat 6
  • 2 ulas bwg merah
  • 2 ulas kecil bwg putih
  • sedikit halia
  • 3 @ 4 sudu mkn sos cili
  • 4 s/b cili kisar (ina tmbh yg nie kasi pedas ckit)
  • 1 sudu mkn gula
  • 1 gelas air
  • Sedikit garam & serbuk perasa
  • Sedikit serbuk kunyit untuk disapu pada ikan
  • ina tmbh 1/2 labu bawang besar dan hiris
cara2 :
  1. Ikan bawal dipotong n direndam dgn air asam jawa utk buang bau hanyir...biar seketika
  2. Kemudian toskan dan letak sedikit garam,ajinomoto n serbuk kunyit.
  3. Goreng ikan tersebut hingga masak.Ketepikan.
  4. Bwg merah,bwg putih,halia ditumbuk halus.
  5. Di dalam kuali,panaskan minyak n kemudian masukkan bahan2 yg telah ditumbuk tadi hingga naik baunya dan mskkan cili kisar td..
  6. Kemudian tambah dgn air n sos cili n gula n hirisan bawang besar.Gaul hingga sebati...
  7. Setelah menggelegak seketika,masuk bhn perasa garam n ajinomoto secukup rasa.
  8. Bila kuah sos hampir pekat tutupkan api n tuangkan kuah tadi ke atas ikan bawal yg telah digoreng awal td..
  9. Siap untuk di makan

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin