advertisement

Tuesday, 25 August 2009

Ayam Percik Berempah


Hush...susah betul nk curi ms utk nk mengupdate blog nie.hujung bulan byk keje nk buat.da tue buat akit mata je tgk pic...blurr!!!!guna h/p murah je.tp yg pasti resepi kali nie mmg sedap w/pn gambar yg dityg tue lgsg xbangkitkan selera. Empuyer resepi sama mcm sotong kat bwh tue.ina cedok dlm buku saji 2008. mula2 takut gak nk cuba....tp hasil yer.Ya ampun....sedap banget, mmg puas hati.lebih sedap dr ayam percik kat bazar.laen kali nk buat ayam percik mmg ina da cop...yg nie.bahan2 yg digunakan utk tak susah.semua da ada kat dapur kan3....jrg makan sahur tp kali nie disbbkan ayam tue ada balance lg (mmg saje tggl utk sahur..hik3 kes malas masak) makan bertambah2..hilang diet. Ina klu sebut diet mmg depa kat umah dgr mmg nk termuntah.erm...lantak laa aper org nk ckp.so...layan je laa yek.resepi kat bawah:

Bahan:

Bahan Perap
  • 1 ekor ayam (ina buat 5 ketul je)
  • 1 s/k serbuk kunyit
  • 1 s/k garam
  • 1 s/b Madu *
  • 2 s/b cili kisar * (sendiri tmbh xde pn dlm resepi asal)
Bahan Percik
  • 2c santan pekat
  • 3 btg serai
  • 3 s/b ketumbar
  • 1 1/2 s/b jintan manis
  • 1/2 s/k jintan putih
  • 6 ulas bwg merah kisar
  • 1 1/2 cm haia kisar
  • 2 s/b cili kisar
  • 1 kpg asam gelugor
  • garam, gula
  • 1 s/b kerisik
  • minyak masak secukupnya
cara menyediakannya:
  1. Bersihkan ayam, gaul ayam dengan kunyit, garam, madu, cili kisar.Panggang di dlm ketuhar hingga separuh masak. (ina perap dulu sejam)
  2. Ketumbar, jintan manis dan jintan putih disangai kemudian dikisar halus.
  3. Panaskan minyak, tumis bahan kisar bersama bwg sehingga wangi.masukkan semua bahan kisar, kacau hingga naik minyak, tuangkan santan pekat, masukkan serai, kerisik dan asam gelugur, didihkan sehingga ekat.
  4. Perisakan denga garam dan gula.
  5. Keluarkan asam gelugor, tuang kuah percik ke atas ayam panggang, bakar lagi sehingga ayam masak dan kuah kering sedikit.




3 comments:

  1. Same la kite Ina.. kite pon diet gak.hehehe

    ReplyDelete
  2. ahaks....diet ke???hahaha!!!!puasa nie mmg susah nk kawal mkn sib baik tggl be2 mkn kureng selera.beli yk hayung ke tanah....

    ReplyDelete
  3. wah. sedapnyaaa. nak try lah ni nnti. :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin