advertisement

Tuesday, 18 August 2009

Asam Pedas Ikan Pari


klu Che' Iza ngan asam pedas ikan pisang, ina pn ada tp guna ikan pari.da lama nk rasa ikan pari msk asam pedas.camne rasayer.bese bakar je cicah air asam.kali nie ina try guna resepi dr kak junjs11. mmg tak rugi...kebetulan masa weekend aritue pak long dr n9 dtg.byk2 lauk yg masak aritue cm yg nie dia sentuh.siap bertambah nasi dan lauk tue.ina aper lg senyum ke telinga la. mana tak bangga selama ni mmg fail klu di suruh masak asam pedas.xsangka kali nie menjd.rs masim, masam yg balance tue buat terangkat.tak bubuh belacan pn sbb ada org kat umah nie xleh makan.sat gi dok garu idung je.tgk je laa ye kwn2 sbb da abis pn.lambat nk n3.byk keje nk buat ni pn curi2 masa.

Bahan:
  • 1 ekor ikan patin/tenggiri (atau apa2 ikan, ikut selera)- ina guna ikan pari
  • 4 ulas bawang merah-ditumbuk
  • 3 ulas bawang putih-ditumbuk
  • 2cm kunyit hidup-ditumbuk
  • 1 btg serai dititik
  • 3 btg daun kesum
  • 1 bunga kantan-dibelah dua
  • 1/2 mangkuk kecil air asam jawa
  • 3-4 sudu besar cili kering yg dimesin
  • 1 1/2 mangkuk kecil air biasa
  • garam dan gula (ikut rasa)
  • minyak masak
  • sedikit belacan (optional-ada yg x makan belacan)
cara:
  1. Panaskan minyak, masukkan serai, cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tumis hingga naik bau.
  2. Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
  3. Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.
  4. Masukkan ikan, garam dan gula. Biar hingga masak ikan dan boleh lah dihidangkan.


2 comments:

  1. Tunjuk yg dah habess plak die... huhuhu... kite suke ikan pari asam pedas tuh... kalo g kedai mamak memang amik lauk nie...sedaplaaa ina!!! bile nak buat lagi nie? jemput kite tau!

    ReplyDelete
  2. hik3.....wat camne Ijan.sejak akhir nie mmg cbuk.nk n3 satu2 benda pn ambil masa.citer da basi br nk masuk kat blog.apa da....

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin