advertisement

Thursday 29 April 2010

Acar Timun Masak/Acar Rampai


ina suka sgt klu p kenduri tuan umah wat acar masak nie.mkn pulak dgn nasi minyak.mmg terangkat abis. mkn bertambah2.tp bila da join my resipi terjmpa resipi terus print. Skrg kita da pandai wat sendr hehe........wat utk mkn dgn nasi kat bwh tue. pastu wat gak kari daging kandar.huhu mkn mmg tak pusing kiri kanan. Resipi dr Kak Yani dan klik sini jg utk resipi.

Bahan-bahan ( 4 orang )
  • 1 batang timun
  • 1 batang lobak merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 bawang besar
  • 3 sudu besar cuka
  • garam
  • gula
  • 1 cawan air
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 sudu besar cili giling
  • 1/2 sudu kecil biji sawi
Cara - Cara

  1. Belah 4 bawang putih. Mayang bawang besar
  2. Potong memanjang lobak merah dan timun. Rendam dalam air garam
  3. Panaskan minyak, tumis bawang putih
  4. Masukkan serbuk kunyit dan cili. Tumis sampai wangi.
  5. Masukkan air. Biar sampai mendidih
  6. Masukkan timun dan bahan-bahan lain. Jangan terlalu lama. Agak-agak 2-3 minit. Kemudian padamkan api.



.

3 comments:

  1. Salam Ena..
    lamanya awak menyepi... harap2 Ena sihat2 ye... cantik2 gambar Ena amik nie.. :)

    ReplyDelete
  2. salam ka ijan
    ntah laa kak xde mood nk ngadap tenet skrg
    klu msk pn bese je
    segan nk tayang kat org hehehe

    ReplyDelete
  3. salam ,, gua minta izin untuk kopi o respi ni,,, terima kasih banyak banayk!!!!!!!!!!

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin