advertisement

Wednesday 16 September 2009

Biskut Kelapa Hanieliza

ina kategorikan sekut nie sekut org tua2.sbb dlm umah nie cm org yg da berumur je suka mkn sekut kelapa.yg muda2 semua dok cekau sekut2 kaler hitam, ada coklat....yg tue mmg gerenti licin dulu.ina mula2 malas nk buat tp wan da request awal2.sanggup dia kasi duit srh beli bhn2 semata2 nk suruh ina buat sekut kelapa.tp kita xbuat dek je sbb semua bahan2 da ada.cm tggu mood rajin je.sekut nie mmg sedap.mana tak yer resepi asal dr sifu cyber, kak hanieliza.tp ina ambil resepi dan c&p dr dapur kak azura.wangi bau kelapa, dan nestum tue.tp perasan tak acuan ina guna tue cam lambang salit pulak.....nyesal pulak guna acuan btk nie.erm....xpo laa janji sedap.msk mulut pn cair gak kan.hlg salit tue nanti huhuhu..................

Bahan
250 gm butter
2oo gm gula kastor
1 kuning telur
1 s/k esen vanilla
2 cawan kelapa kering [ cap King]
1/2 cawan nestum halus
1 1/4 cawan tepung ubi ]
1 1/4 cawan tepung gandum ] ayakkan bersama

cokalt cair untuk hiasan (ina xisi pn just hias ngan ceri merah je)

Cara
1. Gaulkan butter dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur san esen vanilla dan kacau rata.
3. Masukkan bahan kering berselang seli dan gaulkan rata.
4. Bentukkan mengikut kesukaan sendiri.
5. Bakar dalam suhu 170'C selama 15 minit atau sampai nampak masak.
6. Sejukkan dan hiaskan dgn lorekkan coklat cair.

2 comments:

  1. Biskut orang tua Ina? esh... marah orang muda yg suke biskut kelapa neh..heheh

    ReplyDelete
  2. alamak lancang tol laa mulut nie....betol gak yek Jan.yg bdk2 kecik kat umah ina je yg lain semua suka.ampun..bak...ampun

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin