Jeng...jeng akhir yer jd gak pau aku.Da lama nk buat weekend aritue baru ada masa nk buat.tue pn sbb adk2 turun Temerloh.buat nie sbb nk suruh diorg kirim kat my mum.kulit pau ina ikut resepi dr cheff cyber kita yg glamour tue saper lagi klu bkn kak liza kita.ampun yek kak ina c&p resepi akak.da pernah buat mmg lembut tp dulu ina guna inti kari ayam.kali nie try guna inti kacang merah pulak.mmg sedap.buat byk pastue frozenkan.bila2 nk makan senang just kukus je bila lapo.kira stok utk minggu bekerja.sbb hari keje mmg vitamin M terlebih.jgn harap nk ke dapur.klu msk pn telor goreng hihihi....
nie da siap kukus....tiba masa utk ngap!!!!!erk.....keyang yer.opsss hik hik lupa nk jemput makan.silakan makan semua.1 biji RM2 hahahah!!!!nk tak
bahan.
500 gm tepung pau atau tepung gandum
1/2 s/k baking powder
1/2 s/k garam
1 s/b gula
2 s/k yeart mauripan
2 s/b shorterning
250 gm air suam
Cara
1. Gaul rata semua bahan kecuali air.
2. Masukkan air sedikit-sedikit sehingga habis.
3. Uli sehingga licin[tak lekat ditangan]
4. Tutupkan dgn kain lembab dan biarkan naik 2X ganda.
5. Tumbukkan adunan dan bahagikan adunan menjadi ketulan kecil.
6. Bulatkan dan lmasukkan inti mengikut kesukaan sendiri [inti ayam/kacang merah/kaya/kelapa/daging].
7. Lapikkan adunan diatas keratan daun pisang atau kertas.
8. Rehatkan adunan sehingga naik lagi.
9. Panaskan kukusan.
10. Masukkan adunan dan masakkan selama 10 minit.
11. Buka tudung dengan perlahan supaya air wap tidak menimpa adunan pau.
12. Siap untuk dimakan
wah pandainya awk masak. bertuah sape jadi kekasih awk. hehe
ReplyDeleteaiseh!!!!malu la pulak....bertuah ker???dok eh!biasa je.nk mkn kena la buat sendr.nk beli bkn sedap pn.xpuas hati.rege bukan main lg cekik darah.
ReplyDeleteMahainye pai die.. kena tunggu gaji baru blh makan ke ni? kalo masuk buku 555 aci tak? rajin tol die mengepau... kite suke mkn tp tak pernah buat pon.hehe
ReplyDeletehahaha....tergelak besau dgr komen ijan.da tak sempat nk tutup mulut da.Sama laa kita.da beli tpg pau 1 bln br terkedik2 nk buat.rs cam kena paksa pula!!!!
ReplyDelete