advertisement

Saturday, 8 August 2009

Honey prawn


pestime masak udang guna madu.da sebulan KIV resepi nie. teruja tgk kawan2, kakak2 semua da buat.respont semua kata bagus.br petang semalam berjaya juga aku buat.betul kata kak dayang rasayer sedap tak terluah ngan kata2.Blk keje hari Khamis tue singgah tani jap.tgk udang semua segar2, cantik2, besau2...dalam kepala da terbanyang...udang madu...udang madu tp aku enggak suka dimadukan hik3!!!!cuma laen kali kena kurangkan ckit madu yer sbb terlebih manis.ina guna madu ledah original tue yg agak yer manis sgt kot.udang tue makan gitu pn sedap.ingat klu wat lontong nanti nk guna resepi nie laa.letak lebih ckit cili api biar ada rasa pedas, manis madu, masim...huhuhu...terangkat abis nie...orait resepi kat nie yek!!!! resepi asal kat dr my resepi kak dayang yg rajin memasak tue.pic lambat ckit up load....busy!!!!

Bahan - Bahan:
  • 400 gm udang basah (diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu makan tepung jagung selama 10 minit. Kemudian digoreng sehingga garing)
  • 1 labu bawang besar*
  • 1 biji cili merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 3 sudu makan madu (dibancuh dgn 60 ml air)
  • 2-3 biji cili api (diketuk)
  • 1 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan jus lemon (kalau xde, boleh guna jus limau kasturi, limau nipis atau jus oren)
  • sedikit daun ketumbar (dihiris)
  • 1/2 sudu besar kicap pekat
Cara - Cara:
  1. Kisar bahan2 bertanda *.
  2. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga garing.
  3. Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit. Kemudian masukkan cili api dan daun ketumbar.
  4. Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar. Gaul mesra selama 10 saat. Tutupkan api. Hidangkan.
  5. ****boleh tambah sos tiram atau garam jika suka (terpulang pd citarasa sendiri)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin