advertisement

Friday 3 July 2009

Ikan Takok halus aka selar kuning masak singgang

nie menu dinner mlm td.ikan takok halus aka ikan selar kuning. msk singgang..mula2 dengar nama nie mmg terpinga2 sbb bunyi cam kelakar.gelaran nie wan yg bg.mgkn sbb ikan nie kecik sgt kot.Suka sgt makan ikan msk singgang.klu dibiarkan semalaman pn lg sedap sbb rasa masam masim telah sebati.ina suka rs yg masam2 ckit br kaw!!!ikan nie pn da seminggu dok dalam peti ais.nk goreng pn rasayer da tak sedap.msk simple je pasai org2 dlm umah nie semua cbuk buat persiapan akhir kenduri utk hari Sabtu nie.itu yg timbul idea msk camnie.rebus ajo sonang keje den.Resepi ada di bawah:

Bahan:-
8 ekor ikan selar kuning
10 biji cili merah
1 labu bawang besar(hiris halus)
3 ulas bawang putih(hiris halus)
1 inci kunyit hidup (guna kunyit serbuk je)
1/2 inci lengkuas - ketuk (xtaruk pn sbb xde)
2 batang serai - ketuk
4 keping asam gelugur
2 biji tomato (belah 4)
6 biji sayur bendi (xisi sbb xde)
garam secukup rasa
500 ml air - jika nak lebih kuah, tambah lagi

Cara: msk semua bahan dalam periuk kecuali tomato dan bendi.Biarkan sehingga mendidih.kemudian barulah mskkan tomato dan bendi.biarkan sehingga bendi lembut.Jika dibiarkan semalaman, bertambah sedap kerana bahan2 dan asam sudah cukup mesra.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin