Bahan:-
8 ekor ikan selar kuning
10 biji cili merah
1 labu bawang besar(hiris halus)
3 ulas bawang putih(hiris halus)
3 ulas bawang putih(hiris halus)
1 inci kunyit hidup (guna kunyit serbuk je)
1/2 inci lengkuas - ketuk (xtaruk pn sbb xde)
2 batang serai - ketuk
4 keping asam gelugur
2 biji tomato (belah 4)
6 biji sayur bendi (xisi sbb xde)
2 biji tomato (belah 4)
6 biji sayur bendi (xisi sbb xde)
garam secukup rasa
500 ml air - jika nak lebih kuah, tambah lagiCara: msk semua bahan dalam periuk kecuali tomato dan bendi.Biarkan sehingga mendidih.kemudian barulah mskkan tomato dan bendi.biarkan sehingga bendi lembut.Jika dibiarkan semalaman, bertambah sedap kerana bahan2 dan asam sudah cukup mesra.
No comments:
Post a Comment