advertisement

Tuesday, 23 June 2009

Sambal Tumis Kacang dgn Petai


Da lama msk tp xsempat nk n3 benda nie.da 2 mggu ada kot!!Keje mesti di utamakan.blk umah da penat, keje berlambak pulak tue.sape kata org bujang nie dok umah goyang kaki.fuhhh!!!!setakat nie jrg sgt dpt relax2.ada je keje kene buat.nk pula dok ngan wan.weekend je mmg d tugas dok kat dapor.xleh lari puyer.aritue cm ada kcg pjg je dalam peti balance buat popua sayur.pastue nmpk petai terus je cmprkan skali dpt byk ckit.leh mkn smpai mlm.kes malas nk msk byk kali.huhuhu adk2 jgn ikut perangai akak yek!!!xelok malas2...nanti suami cabut lari wakakaka.mmg suka msk camnie.nk pulak ada petai.tp siap laa bebotol2 pewangi kena letak kat toilet.mkn petai sah2 melantun bau...resepinya ada kat bawah.ikut suka hangpa laa nk xjas camne.asal kena ngan tekak msg2...

Bahan2:
  • 6 btg kcg pjg (potong serong)
  • 3 papan petai (belas 2)
  • Secekak ikan bilis (goreng dulu)
  • 1 labu bwg besar (hiris)
  • 3 ulas bwg merah*
  • 2 ulas bwg putih* (tumbuk/kisar halus)
  • 10 s/b cili kering kisar (leh lebihkan klu nk pedas)
  • 2 s/b asam jawa
  • 2c air
  • garam,gula

Cara:
- tumis bahan kisar sehingga kekuningan.
- mskkan cili kisar.bila cili mskkan asam,bawang besar, air,petai, kcg, ikan bilis, garam dan gula(xsuka isi aji).

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin