advertisement

Tuesday, 9 June 2009

Pajeri Terong


Buat ni cuti hjg mggu hari tue.da lama tak msk mcm nie.ms tgh geledah dapur kak hana yg dok kat Japan tue,teringin plak nk mkn.kuat jugak penangan kak hana ni yek.benoyer ni favourite my mum.ni klu dia tau i msk benda alah mesti terliur.msk yer lbh krg je cam pajeri nenas.cm klu nenas jgn isi asam sbb nenas da masam.Sori yek kak hana, i ni silent reader blog u.hari2 dok intai dapur kak hana. tgk ajer nk masak jauh skali hihihi...dok bujang watpe nk ssh2.mkn je aper yg ada.cm klu da ngidam sgt br la rajin ke dapur.resepi lbh krg sm je ngan kak hana puyer.xcayer tgk kat bawh:

bahan2 yer:
500g terong pjg (klu pjg terong tue pjg sgt potong ckit & belah tengah)
3c santan (1bj kelapa)
3s/b kerisik
3s/b rempah kari ikan*
3s/b cili kisar*(lbhkn klu nk pedas)
2s/b asam jawa
sebtg serai (titikn)
1 kumtum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
1 inci halia*
2 ulas bwg putih*
3 ulas bwg merah*
2s/b udang kering* (kisar/tumbuk)
gula, garam

cara2yer:
  1. panaskn kuali,tumis bhn kisar/tumbah td bersama b.lawang, kulit kayu manis dan serai.goreng sehingga naik bau & kekuningan.
  2. pas tu msk'n cili kisar, air asam dan rempah kari yg telah dibancuh sedikit dgn air.kacau sehingga rempah td benar2 msk atau pecah minyak
  3. Kemudian masukan santan, kerisik, garam & gula.biarkan sehingga mendidih barulah dimasukkan terong td.
  4. masak sehingga terong tersebut lembut.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin