advertisement

Tuesday 7 September 2010

Menu berbuka semalam



da penghujung Ramadhan br laa ada mood nk update blog resepiku.smlm bebuka tersgt laa simple.tp yg simple laa jg yg plg best.ayam msk kicap , gulai lemak cekur + ubi keledek, sambal gesek(songlap dr dapur kak hana), ikan masim,murtabak huh bertmbah2 mkn nasi.sedap giler.jom layan resepi zasssssssss.....


AYAM MASAK KICAP
Sumber: Blog resepi

Bahan:
  • 5-6 ketul ayam digoreng terlebih dahulu
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • setengah biji capsicum (siap kaler oren lagi :D ), potong ikut suka
  • 1 biji tomato potong 4
  • dua camca kecik chilli paste
  • kicap manis
  • sos tiram
  • sedikit air bancuhan tepung jagung
  • garam dan gula
  1. Gaul ayam dengan garam dan kunyit. Goreng dan ketepikan.
  2. Sediakan kuahnye.. tumis bawang putih hingga agak perang. Masukkan chilli paste dan tumis lagi sekejap.
  3. Masukkan kicap manis dan sos tiram (boleh agak2 je amaunnye :p). Masukkan sedikit air dan kacau lagi.
  4. Masukkan bancuhan tepung jagung (pun boleh agak2 lagi tgk kepekatan yg disukai) dan kacau.
  5. Masukkan capsicum, bawang besar, garam dan gula.
  6. Siap :)
SAMBAL GESEK
Resepi asal : Fariha my resepi




sambal gesek ni mmg kegemaran 1 keluarga. buat byk mana pn gerenti abis.tp slalu buat stail tumbuk dan goreng ckit kasi cili tue masak.paper pn TQ 4 sharing this resepi.

Bahan-bahan
  • Ikan bilis-setengah genggam
  • 15 biji cili api
  • 3-4 ulas bawang merah kecil
  • Garam secukup rasa
Cara-cara
  1. Basuh kesemua bahan diatas dahulu.
  2. Sediakan lesung batu dan tumbuk lumat kesemuanya.Siap.

1 comment:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin