da penghujung Ramadhan br laa ada mood nk update blog resepiku.smlm bebuka tersgt laa simple.tp yg simple laa jg yg plg best.ayam msk kicap , gulai lemak cekur + ubi keledek, sambal gesek(songlap dr dapur kak hana), ikan masim,murtabak huh bertmbah2 mkn nasi.sedap giler.jom layan resepi zasssssssss.....
Sumber: Blog resepi
Bahan:
- 5-6 ketul ayam digoreng terlebih dahulu
- 2 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
- setengah biji capsicum (siap kaler oren lagi
), potong ikut suka
- 1 biji tomato potong 4
- dua camca kecik chilli paste
- kicap manis
- sos tiram
- sedikit air bancuhan tepung jagung
- garam dan gula
- Gaul ayam dengan garam dan kunyit. Goreng dan ketepikan.
- Sediakan kuahnye.. tumis bawang putih hingga agak perang. Masukkan chilli paste dan tumis lagi sekejap.
- Masukkan kicap manis dan sos tiram (boleh agak2 je amaunnye :p). Masukkan sedikit air dan kacau lagi.
- Masukkan bancuhan tepung jagung (pun boleh agak2 lagi tgk kepekatan yg disukai) dan kacau.
- Masukkan capsicum, bawang besar, garam dan gula.
- Siap
Resepi asal : Fariha my resepi
sambal gesek ni mmg kegemaran 1 keluarga. buat byk mana pn gerenti abis.tp slalu buat stail tumbuk dan goreng ckit kasi cili tue masak.paper pn TQ 4 sharing this resepi.
Bahan-bahan
Cara-cara - Ikan bilis-setengah genggam
- 15 biji cili api
- 3-4 ulas bawang merah kecil
- Garam secukup rasa
- Basuh kesemua bahan diatas dahulu.
- Sediakan lesung batu dan tumbuk lumat kesemuanya.Siap.
sedapnya sambal gesek tu..hoho
ReplyDelete