advertisement

Tuesday 7 September 2010

Biskut Semperit




adus segan woo nk letak n3 semperit.bancuhan keras ckit. malas nk adjust tgk arrr da buruk rupa semperitku skali tgk tercacak2 mcm duri durian hahaha.....tp rs alhamdulillah sedap.aritu tgk semperit kak ana, mula tgn nie gatal pulak nk buat jg.saje nk tmbah koleksi sekut raya. ina guna resepi dr warisan turun temurun. tahun cm buat 3 jenis sekut je.2 ina wat 1 lg kak ipar buat.biar rupa tak semegah mana janji sedap kan kan kan....yg lain semua kuih masin, kerepek2 (beli), kuih gunting (malas nk letak kat blog).....apa2 pn selamat hari raya.hari ni last day keje. lalalala

Bahan:

  • 1c mentega
  • 1c gula
  • 1 sk esen vanila
  • 1c tpg kastad
  • 1c tpg gandum
  • 2biji telor
  • tpg jagung secukupnya

Cara Penyediaan:

  • Pukul gula n mentega hingga sebati barulah masukkan telor dan esen vanilla
  • masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli sampai jd doh
  • doh perlu ditutup dgn kain lembap utk mengelakkan doh jd keras (ina tak buat sbb tu bila doh jd cepat keras/kering bila paip kat acuan jd buruk, tgn pn lenguh nk menekan acuan..gmabr di ats tu sekut yg last2 baking.nasib laaa.mood da down time tue)
  • paipkan adunan m'gunakan acuan semperit secara memanjang dan hias ikut suka.
  • Bakar 150'c selama 15min, bergantung kepada oven masing2.
  • Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin