advertisement

Tuesday 15 September 2009

Kueh Talam Gula Merah


mula tgk wan kukus kueh talam nie.ina pandang sebelah mata je.tp bila da mkn ambil kau berulang - ulang mkn. wan buat tak ingat da buka puase bila.da lama da tp dok dan nk posting.mmg sedap.wan buat manis2 buah je tue ina leh mkn berulang2.xabis smbg pulak buka pose esok yer. tgk wan bancuh lebih kureng mcm kak liza puyer yg sememangnya pakar dlm buat kueh talam. Pasni klu nk buat leh rujuk resepi kak liza je. nk taye wan susah da pasai hjg thn nie ina da nk pindah ke kuantan.kira da tak duduk ngan wan da......resepi talam yg sedap nie leh tgk kat bwh yek.kot2 ada yg teringin nk mkn.

Kueh Talam Gula Merah

Lapisan Bawah:


1 cawan gula merah ) masak dan sejukkan
1/2 cawan gula pasir )
5 cawan air biasa )
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
1 sudu kecil kapur

Cara
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
2. Gaulkan adunan dan tapiskan.
3. Tuangkan dalam loyang dan kukuskan selama 20 minit.
4. Bila dah masak, cakarkan sikit permikaan adunan dengan garfu.


Lapisan Atas
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam

Cara
1. Gaul dan tapiskan. Masakkan sedikit adunan ini sehingga naik wap saja..
2. Tuang atas adunan bawah yg telah dicakarkan sikit dan
3. Kukus selama 20 minit atau sehingga masak
4. Sejukkan dahulu baru dipotong dengan pisau pelastik dan hidangkan.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin